עו"ד ואדריכל ליאור דץ מסביר את המנגנונים המאפשרים התאמת תכניות בנייה למציאות המשתנה"
FINANCE TV
בעולם הנדל"ן הדינמי, הצורך בגמישות תכנונית הולך וגובר. בראיון מיוחד, עו"ד ואדריכל ליאור דץ שופך אור על שני מנגנונים חשובים המאפשרים התאמה של תכניות בנייה ישנות למציאות העכשווית: הקלות ושימושים חורגים.
"אלו שני מנגנונים שנוצרו בחוק כדי לתת תשובה למצב שבו התכנון והמצב בפועל הוא דינמי," מסביר דץ. הוא מדגיש כי בעוד שתהליך שינוי תכנית עשוי לארוך שנים רבות, מנגנונים אלו מאפשרים גמישות מיידית יותר.
הקלה, לדברי דץ, מתייחסת לאופי הבנייה. היא מאפשרת, למשל, שינויים בקווי בניין או תוספת קומות. עם זאת, הוא מזהיר כי גם כאשר החוק מאפשר הקלה, יש לשמור על איזון ולהימנע מ"סטייה ניכרת" המשנה את אופי הסביבה.
שימוש חורג, לעומת זאת, עוסק בשינוי השימוש של המבנה. למשל, הסבת דירת מגורים למשרד. דץ מבהיר כי קיימים שני סוגי שימושים חורגים: מתכנית ומהיתר, כשההבדל המרכזי ביניהם הוא בזכות ההתנגדות ובהגבלת הזמן.
למרות יתרונותיהם, דץ מציין כי מנגנונים אלו גם "משבשים את עולם התכנון" ומאריכים את תהליכי אישור היתרי הבנייה. הוא חושף כי מנהל התכנון שוקל לבטל מנגנונים אלו, דבר המעורר ביקורת בקרב אנשי המקצוע.
לסיכום, דץ מדגיש את חשיבותם של כלים אלו בעולם הנדל"ן המודרני: "השימושים האלה והפילטרים האלה נדרשים מאוד, כאשר למוסדות התכנון לוקח עשרות שנים לשנות תב"ע או לטפל בדברים האלה."