עו"ד ואדריכל ליאור דץ חושף את הדרכים האפקטיביות להתנגד לפרויקטי תמ"א 38
FINANCE TV
בעידן של התחדשות עירונית, פרויקטי תמ"א 38 הפכו לחלק בלתי נפרד מנוף הערים בישראל. אולם, לא תמיד התושבים מרוצים מהשינויים המוצעים. בראיון מיוחד, עו"ד ואדריכל ליאור דץ מספק תובנות חשובות על תהליך ההתנגדות לפרויקטי תמ"א 38.
דץ מדגיש כי זכות ההתנגדות נובעת מהעובדה שתמ"א 38 חורגת מהזכויות המותרות בתב"ע הקיימת. "על פי דין יש זכות טיעון לאותם אנשים שאמורים להיפגע," הוא מסביר.
תהליך ההתנגדות מתחיל בפרסום הבקשה על ידי הוועדה המקומית לתכנון ובנייה. דץ מזהיר כי לוח הזמנים להגשת התנגדות קצר מאוד – בין 15 ל-60 יום, תלוי באופי הבקשה. "ההתנגדות מוגשת בכתב," הוא מדגיש, "וחשוב לעמוד בלוחות הזמנים."
לדברי דץ, התנגדות אפקטיבית צריכה להתבסס על שני אלמנטים עיקריים:
- בחינת הבקשה ביחס לתכניות הקיימות ומסמכי המדיניות העירוניים.
- הוכחת פגיעה ממשית, כמו למשל חוסר בתשתיות ציבוריות מספקות.
דץ מדגיש את חשיבות שילוב חוות דעת מקצועית של אדריכל בהתנגדות. "חשוב לא פחות זה להציע חלופות תכנון שפגיעתן פחותה," הוא מוסיף, "כי השיח במוסדות התכנון הוא לא שיח משפטי, הוא שיח תכנוני."
לסיכום, דץ מציין כי הסיכויים להצלחה בהתנגדות לתמ"א 38 נמוכים יחסית, בשל האבסורד שבו "הרשות שקבעה שהתוכנית ראויה, היא זאת שדנה בהסתייגויות שלך." עם זאת, הוא מדגיש כי התנגדות מקצועית ומבוססת עשויה להוביל לשינויים משמעותיים בתכנית המוצעת.