עדכון קצר על הנעשה בשווקים

השוק הפיננסי
במהלך סוף השבוע האחרון, הנשיא לשעבר דונלד טראמפ חידש את מתקפתו הפומבית כלפי יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול. טראמפ טען כי הריבית בארה"ב כבר הייתה יורדת – "אם היה לנו יו"ר פד שמבין מה הוא עושה". יום קודם לכן, הוסיף כי "יש לו את הסמכות להדיח את פאוול במהירות", אמירה שיצרה סערה בקרב המשקיעים ובקהילה הכלכלית.
האם טראמפ באמת יכול להדיח את יו"ר הפד?
הסוגיה המשפטית אינה חד משמעית – הדחת יו"ר הפד אינה פעולה שגרתית, והחוק בארה"ב אינו ברור לגמרי בנוגע לסמכות הנשיא לבצע מהלך שכזה במהלך כהונה פעילה. עם זאת, היועץ הכלכלי לשעבר בבית הלבן, קווין האסט, ציין כי צוותו של טראמפ "בודק את האפשרויות הקיימות".
בינתיים, השם של קווין וורש, לשעבר מושל הפד וכיום כלכלן בכיר, מוזכר כמועמד פוטנציאלי להחליף את פאוול – בין אם בסיום כהונתו במאי 2026 או אף מוקדם יותר, במקרה של שינוי פוליטי בבית הלבן.
השווקים לא נשארים אדישים
התגובה לא איחרה לבוא: אי הוודאות בנוגע לעצמאות הבנק המרכזי פוגעת באמון של שחקנים מוסדיים. הדולר האמריקאי נחלש ביום שני בבוקר, כאשר קרנות גידור מסוימות פתחו פוזיציות של מכירה מולו.
ויל קומפרנול, כלכלן ראשי ב־FHN Financial, ציין: "עצמאות הבנק המרכזי היא מרכיב קריטי בשמירה על יציבות שוק ההון. האיומים הפוליטיים רק מגבירים את חוסר הוודאות ומערערים את אמון המשקיעים."
המדדים המרכזיים בצניחה
המתח הפוליטי מצטרף לתקופה של חולשה בשוקי ההון. המדדים המובילים בוול סטריט נמצאים במגמת ירידה של מעל ל־5% מאז ה-2 באפריל. החוזים העתידיים על מדד S&P 500 הצביעו על ירידות נוספות עם פתיחת השבוע, לאחר שהמדד עצמו איבד 1.5% בשבוע שעבר. מדד הנאסד"ק איבד 2.6%, וסוחרי השוק מתחילים לתמחר אפשרות של תרחיש פוליטי שיערער את היציבות המוניטרית של ארה"ב.
בשוק הפיננסי אנחנו ממשיכים לעקוב מקרוב אחר ההשפעות של לחצים פוליטיים על המדיניות המוניטרית, וממליצים לציבור המשקיעים לגלות ערנות בעת קבלת החלטות השקעה בשוק תנודתי.
אין באמור משום ייעוץ ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס ואין בו משום תחליף לשירותים כאמור המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור משום המלצה בנוגע לכדאיות השקעה במוצרים או מכשירים פיננסיים כלשהם ואין בדברים משום הזמנה ו/או הצעה לביצוע פעולות במוצרים הנזכרים.
